DAPZWD-dierenartsen-meppel_header-honden

De Vaccicheck

Vaccineren op maat

De vaccicheck is een sneltest waarbij we een paar druppels bloed afnemen om te bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte (HCC). Dit zijn belangrijke hondenziekten (virussen) waartegen wordt gevaccineerd.

Al jaren is er is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de cocktail vaccinatie niet meer jaarlijks nodig is. In onze praktijk vaccineren we vanaf 2008 al alternerend, dat wil zeggen dat de volledige vaccinatie nog maar eens in de drie jaar wordt gegeven. Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt, waardoor de hond nog goed beschermd is. Dit is te bepalen met behulp van de vaccicheck. De uitzondering is de vaccinatie tegen de Leptospirose (ziekte van Weil, een bacterie). Deze vaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden, omdat het vaccin hiertegen geen langdurige bescherming geeft. Voor Rabies (1x/3 jaar) en Kennelhoest (1x/jaar) is er geen (wettelijk) geldige test.

De Vaccicheck, een snelle test

Voor honden vanaf 1 jaar

Voor wie is de vaccicheck aan te raden?

  • Elke hond, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen.
  • De hond die een reactie heeft laten zien op de vaccinatie (allergische reactie)
  • De hond die een onbekende entingsvoorgeschiedenis heeft
  • De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
  • Om bij twijfel te controleren of een hond goed is beschermd

Hoe gaat de vaccicheck in zijn werk?

U kunt op donderdagochtend een afspraak maken voor vaccicheck, gezondheidscontrole en vaccinatie. Uw hond wordt helemaal nagekeken en we geven de jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Weil en indien gewenst tegen kennelhoest of rabiës (hondsdolheid). Hierna worden enkele druppels bloed afgenomen. De vaccicheck wordt ingezet en de uitslag wordt nog dezelfde dag doorgegeven. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw hond met uw hond voor de ziekte van Weil. De vaccinatiestatus van parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte moet afhankelijk van de uitslag na 1, 2 of 3 jaar worden gecontroleerd. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de cocktail vaccinatie. Deze enting is dan gratis.

Wanneer is het handig om te starten met de vaccicheck?

  • Sommige honden hebben onvoldoende afweer opgebouwd tegen de 3 ziektes, waarop we kunnen testen. Vanaf 1 jaar leeftijd is dit mogelijk.
  • Praktischer is het om op 1 jaar de cocktail te vaccineren en vanaf 4 jaar leeftijd jaarlijks de vaccinatiestatus te gaan controleren.
  • Oudere honden, die volgens schema gevaccineerd zijn, kunnen vanaf 4 jaar leeftijd starten.

Is een positieve titerbepaling ook officieel geldig?

Met een positieve titerbepaling die door de dierenarts in het paspoort is afgetekend mag een hond naar het pension of de show. De dierenarts moet wel aangeven in het boekje hoe lang de geldigheidstermijn is (aldus Raad van Beheer, Dibevo, KNMvD).
Voor het pension (en soms de show) is een kennelhoestenting nog wel verplicht

Wat zijn de kosten van de vaccicheck?

De vaccicheck, inclusief bloedafname, kost 40 euro. Hierbij komen de kosten van de vaccinatie tegen de ziekte van Weil, deze bedragen 43,84 euro (of consultkosten). Bij elkaar komt dit op 83,84 euro. Als de bescherming onvoldoende is, is de cocktail vaccinatie gratis.

Ook geldig voor het pension